Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι Ιππής του Αριστοφάνη



Εικονογράφηση Γ. Ακοκαλίδη


Οι Ιππής είναι κωμωδία του Αριστοφάνη του 424 π.Χ. Το όνομά της βγήκε από το χορό του έργου. Η κωμωδία κατηγορεί τους φαύλους πολιτικούς που οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή. Το μήνυμα του έργου είναι, φυσικά πάντα επίκαιρο, και δείχνει πως λίγα πράγματα άλλαξαν από τότε.  Η «λύση» που δίνει ο Αριστοφάνης είναι πως για να χτυπήσεις έναν φαύλο πολιτικό πρέπει να βρεις έναν… χειρότερο.

Υπόθεση:
Ο Δημοσθένης και ο Νικίας είναι δούλοι του Δήμου. Αυτός επηρεάζεται άσχημα από τον κατεργάρη Παφλαγόνα, που τον καλοπιάνει, τον ξεγελάει και τον συνηθίζει στην ευκολία. Τον γεμίζει ψευτιές και συκοφαντίες.

Ο Δημοσθένης και ο Νικίας θέλουν να απαλλαγούν από τον Παφλαγόνα. Κλέβουν το χρησμό που φυλάει με προσοχή. Ο χρησμός λέει ότι ο αχρείος θα χαθεί από έναν πωλητή σαλαμιών.

Ο Δημοσθένης και ο Νικίας πείθουν τον Αγοράκριτο, τον αλλαντοπώλη, ότι αυτός είναι ο άξιος διεκδικητής της εξουσίας. 

Ο Αγοράκριτος στην αρχή τρομοκρατείται από τον Παφλαγόνα, αλλά του συμπαραστέκονται οι Ιππείς. Αρχίζει ο καβγάς μεταξύ τους. Οι Ιππείς κατηγορούν τον Παφλαγόνα για ψεύτη, δόλιο, απατεώνα και κλέφτη. Οι συκοφαντίες δίνουν και παίρνουν. Ο Παφλαγόνας υπερηφανεύεται για την αδιαντροπιά του.

Οι δύο άντρες πάνε στη Βουλή για να αλληλοκαταδωδούν και να κερδίσουν την εύνοια του λαού. Ο Αγοράκριτος επικρατεί, γιατί έταξε περισσότερα στο λαό.

Ο Παφλαγόνας δεν αντέχει την ήττα του. Και οι δύο πάνε στο Δήμο και του λένε πόσο τον αγαπούν. Και οι δυο ισχυρίζονται πως ενδιαφέρονται περισσότερο γι αυτόν. Φέρνουν χρησμούς, και καλάθια με διάφορα τρόφιμα. Ο Αγοράκριτος επικρατεί και εδώ. Συνεχίζουν μέχρι που ο Παφλαγόνας παραδέχεται πως έχασε.

Με τον Αγοράκριτο, η Αθήνα αποκτά την παλιά της δόξα. Ο Αγοράκριτος χαρίζει στο Δήμο την τριαντάχρονη συνθήκη που είχε φυλακισμένη ο Παφλαγόνας...

Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικ, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου